Adem, Bewustwording
en Ontspanning behandeling

Adem, Bewustwording en Ontspanning behandeling

Stress kan grote invloed hebben op je ademhaling en gezondheid. Met deze behandelmethode ontdek je een duurzame oplossing tegen stress en de gevolgen ervan. Tijdens de behandelingen staan ademhalings-, bewustwordings- en ontspanningsoefeningen (ABO) centraal. Als patiënt krijg je meer inzicht in de complexiteit van adembeïnvloeding. Door praktische oefeningen leer je de effecten van ademhaling, bewustwording (mindfulness) en ontspanning in je dagelijks leven. Door deze praktische aanpak kun je meteen met de aangeleerde vaardigheden jezelf verder helpen om wat bewuster en met minder stress door het leven te gaan.
De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is fijn als je zelf in staat bent om met simpele oefeningen deze situatie te verbeteren. Door bewust een adem of ontspanningsoefening te doen heb je een positief, kalmerend effect middels het vegetatieve zenuwstelsel. Deze zorgt dan voor kalmering van o.a. de hartslag en andere fysiologische reacties.

Samen met uw therapeut gaat u werken aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. U krijgt inzicht in de reactie van het lichaam op factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ademhalingsklachten. Hierdoor zijn klachten beter te begrijpen kunt u beter op klachten reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen

 

Home